"Анти-Карнегі"

Еверетт Шостром змішав:

  • міркування Еріха Фромма про ставлення до людей, як до речей (і назвав тих, хто так чинить, маніпуляторами)
  • ідеї Абрахама Маслоу про самоактуалізацію («антипод» маніпулятора — актуалізатор)
  • приправив цю страву хаотичними ідеями Перлза. Ідеї такі ж хаотичні, до речі, як і сам "батько" гештальту Фредерік Саломон Перлз і вийшла ця книга. Про те, як маніпулюють один одним діти і батьки, закохані, вчителі та учні, чоловіки та жінки та про те як це розпізнавати.

В книзі два персонажі: антагоніст — Маніпулятор, та протагоніст — Актуалізатор.

  • Маніпулятор — це той, хто бачить іншу людину як об'єкт, на який потрібно вплинути, щоб домогтися бажаного, як і заповідав Дейл Карнегі.
  • Актуалізатор — бачить інших як людей, ризикує бути чесним та відкривається їм. Разом зі своїми сильними сторонами та недоліками Інструкція від Карнегі: щоб "завести приятеля" ви маєте в основному говорити про нього, його проблеми, менше про себе, зробити парочку компліментів (не перегнути палицю), але найголовніше бути впевненим в собі, блищати дотепністю і посміхатися. Якщо не знаєте жартів — завчіть. Приклад актуалізації дав Авраав Лінколь, після того, як його перша спроба бути обраним в Конгрес провалилась. Він сказав:

Якщо добрі люди, керуючись своєю мудрістю, вважатимуть за потрібне тримати мене на задньому плані - ну що ж, значить, так треба. Я дуже добре знайомий з розчаруванням, щоб засмучуватися з цього приводу.

Маніпулятору здається, що приховуючи від людей свої справжні мотиви, думки та почуття він зможе добитися більшого. Але, насправді, відкритість та щирість є більш ефективними стратегіями. Актуалізатор — це той хто усвідомлює свою силу і слабкості. Ті, хто не можуть жити без розвитку себе як особистості.

Назва може відштовхувати. Як на мене — це сміливий і ризикований хід стати в опозицію до популярної течії. Враховуючи що видана вода в 1967 році. Але зовсім не популярна, на амазоні лише 13 відгуків.

Мінуси: жодних конкретних рекомендацій. Швидше філософія та орієнтир, ніж підручник. Немає нових ідей. Якщо ви читали Маслоу чи Фрома, то рекомендую, якщо знайомі з їх роботами, то нічого нового не знайдете.

Плюси: коротко і лаконічно. Описані різні види маніпуляторів, щоб було простіше розпізнавати. Легкий старт якщо хочеться познайомитися з роботами Фрома та Маслоу.

Може здатися, що Шострам малює фантазійний світ якого не існує. Так, його не існує. І навряд чи стане. Але ми можемо його створити навколо себе.

Неважливо, наскільки нерозумним, тупим або смішним я можу бути, але це я, і я патріот самого себе

Моя оцінка — 4.5/5