"Емоційна грамотність"

Коли мене просять порекомендувати книгу з емоційного інтелекту, то в першу чергу я називаю цю книгу. Ця книга — кульмінація тридцятирічної роботи автора, класика транзактного аналізу Клода Штайнера. В ній він розвиває теорію Еріка Берна про економіку "погладжувань"

Автор пояснює, чому люди реагують на одні й тій же самі події по-різному, чому бояться проявляти свої почуття і що кожній людині неймовірно важливо отримувати визнання від інших. Визнання у вигляді "погладжувань". Якщо вони не будуть просити і давати їх прямо (вільний ринок, економіка квітне), то будуть отримувати граючи в "емоційні ігри" ("чорний ринок", економіка занепадає).

В книзі і практичні вправи, і детальний опис теорії, життєві приклади, покроковий план розвитку навичок емоційної грамотності.

Книга написана доступною мовою, мені здається що людям від 10-ти років буде зрозумілою.

Наведу 4 з 10 заповідей емоційної грамотності:

  1. Не дозволяйте і іншим втягувати Вас в ігри (в книзі йде мова що таке ігри). "М'яко і твердо" відмовляйтеся робити те, чого ви не хочете робити з власної волі.
  2. Поважайте думки, почуття і бажання інших настільки, наскільки поважаєте свої власні. Але пам'ятайте: поважати ідеї не означає підкорятися їм.
  3. Не приймайте "типу" вибачень. Це гірше, ніж не отримати ніяких вибачень взагалі.
  4. Дотримуйтеся цих заповідей на свій розсуд. Зрештою, вони не висічені на камені.

Ми марнуємо величезні запаси емоційної енергії, коли ми блокуємо вираження емоцій. Відпускаючи почуття, ми звільняємо колосальну енергію витрачену на їх стримування

Я навіть скажу більше, стримування емоцій збільшує шанс раніше вмерти на 30% і захворіти на рак на 70% (за результатами дослідження 2013 року Гарвардської школи громадського здоров’я та Університету Рочестера)

Книжку можна придбати на Амазоні, або тут чи тут

Моя оцінка — 5/5

Саме такими мають бути книги з емоційної грамотності для тих хто вірить в важливість цього концепту.