"Таємна опора"

Вважаю що це базова книга для всіх психотерапевтів та батьків. В основі лежить Теорія прив'язаності Боулбі яка зараз на слуху. Я прочитав чимало наукових статей, але всі вони поруч не стояли з цією книгою по доступності. Багато прикладів, складна теорія розжована і принесена на блюдці, тому самому, з блакитною облямівкою. Мені вже з найперших рядків сподобався стиль написання. Легко і з гумором.

Головна думка: х100 стресостійкості в дорослому житті дає наявність надійного зв'язку з важливим об'єктами в дитинстві: мамою чи\та татом. Це коли мамі вдалося такий простір, де дитину завжди люблять, чекають і захищають. Й головне — безумовно. Як таке може бути, щоб те що було аж в дитинстві настільки впливати на дорослу людину? Може. Науково та емпірично доведено.

Фраза «всі психологічні складнощі родом з дитинства» зараз популярна в поп-психології, але це вже занадто. Мозок людини — система гнучка й адаптивна. Однак, коріння психологічних складнощів справді з дитинства.

Як показують дослідження як будували стосунки з батьками, так людина формує стосунки й з однолітками. А також і романтичні стосунки.

Мозок немовляти формується на основі його раннього досвіду, і якість цього досвіду істотно впливає на розвиток, на майбутнє фізичне та психічний добробут.

В книзі немає посилань на дослідження, але їх можна знайти у відкритому доступі.

Коли ми обнімаємо, втішаємо, захищаємо дитину, ми, конечно, не думаємо про те, що, можливо, декілька десятків років поспіль саме ці слова ... можуть врятувати його від депресій... від рокової помилки, від капітуляції перед бідою або хворобою. Але це саме так і працює. Коли дитинство кінчається, прив'язаність залишається — назавжди. Це і є таємна опора.

Книжка must-have для: психотерапевтів, батьків, вихователів. Доступна лише російською.

Мінуси: немає покрокових інструкцій, Плюси: коротко по суті. Легко читається. Крута теорія.

Моя оцінка — 5/5