Передаю досвід та знання побудови кар'єри в IT: шлях програміста, менеджера по продукту чи проектного менеджера в двох форматах: менторство та наставництво

Якщо

  • ви програміст чи інший спеціаліст зі сфери IT і хочете швидше кар'єрно зростати. Хочете розширити карту можливостей, можливо роздумуєте про ріст до позиції team lead, product manager чи project manager
  • або ви вже не так давно отримали посаду, на якій потрібно управляти людьми проєктами чи продуктами, і хочете впевненіше в ній почуватися то я мів би бути вам корисним. Я приміряв на собі ці посади, знаю підводні камені та можливості.

Кейс #1. Я програміст, хочу кар'єрно зростати

Якщо ви хочете:

  1. зрозуміти куди краще рухатися. Які є плюси та мінуси у кожного з шляхів? Що краще в перспективі 1-2 та 10-ти років? є
  2. дізнатися, що робити, щоб отримати підвищення в цій же компанії, або як змінити профіль, як перейти з технічної спеціальності в менеджерську.

З мене досвід і підтримка у форматі, який буде найефективнішим для вам.

Якщо потрібно: допомога в складані покрокового плану і підтримка з його реалізацію, корисні контакти, об'єктивний погляд на резюме, підготовка до співбесіди.

Кейс #2. Я вже маю менеджерську позицію

Як стати лідером та підтримкою для команди? Як здобути й утримувати авторитет? Як розподіляти права та обов'язки? Як вирішувати конфлікті ситуації? Як вибудовувати стосунки з керівництвом? Це ключі питання управлінської позиції, і спільний пошук відповідей вже допоможе вам і вашій команді рухатися швидше.

Навряд чи я розкажу вам якісь нові теоретичні моделі, що стосуються власне управління проєктами чи продуктами. Ви, швидше за все, їх вже знаєте, але можу допомогти з влучними питання, що допоможуть більш прицільно ті моделі застосувати.

У форматі наставництва чи менторства, я допоможу розібратися:

  • як пріоритезувати роадмап. Так, щоб не спалювати кошти на те, що нікому не потрібно і не витрачати даремно час. Як зрозуміти, що власне робити спершу.
  • як робити вірні естімейти, щоб потім не розчаровуватися та не червоніти перед собою та керівництвом.
  • як комунікувати з інженерами їх мовою, як доносити їм свої думки та розуміти, що вони роблять. Як пітчити свої ідеї, доносити віжн до команди та керівництва. Як бути переконливим
  • Як бути чесним та відвертим. Говорити прямо з командою та керівником про обмеження, строки, бюджет. Одина з найнедооціненіших навичок

Кейс #3. Хочу працювати на себе

Я вже 2,5 роки працюю сам на себе як консультант та розвиваю свої проекти у сфері IT, працював на фрілансі, тому зможу розказати як не варто робити, які є перспективи на цьому шляху, допоможу об'ктивнішек оцінити свої сили

В чому різниця між менторством та наставництвом? В кількості порад на одну одиницю часу, в наставництві їх більше, але суть обох в передачі досвіду, знань і умінь для досягнення ваших цілей.

Як відбувається робота

Загалом є 4 етапи:

  1. Огляд поточної ситуації. Дивимося, які навички та знання є, оцінюємо ситуацію на рику, в компанії, в команді, ваші цінності та потреби.
  2. Постановка цілей, розробка плану. Визначаємо, що ж потрібно робити.
  3. Досвід та рефлексія.

mentoring-kolb

Ви йдете в "поле", отримуєте досвід, приносите його, разом рефлексуємо та асимілюємо. Дивимося, що вийшло добре, а де були помилки і можна зробити краще: я даю вам теоретичних концепцій, а вони вже забезпечують більш ефективні дії в наступному циклі. Повторюємо цей крок стільки разів, скільки буде потрібно, щонайменше — декілька.

  1. Завершуємо контракт, підбиваємо підсумки.
Завдяки менторству, ви позбавляєтеся синдрому самозванця, будете почуватися більш компетентним(ою) на своїй посіди, піднімете рівень самоцінності. Позиція тепер вам пасує, а ви — їй.

Пропоную вам 2 варіанти співпраці:

  1. Перший. Ви берете один з кейсів, які я описав вище, приходите з запитом прокачати навичку чи отримати посаду.
  2. Другий. Ви приходите з запитом "Хочу розвиватися" і ми в розмові прояснюємо ваші цілі, або ж через матрицю скілів визначаємо найбільш "просілі" навички з якими й будемо працювати.

Пригадую себе років 7 тому, коли я ріс з програміста в управлінці. Був завзятий та моторний, все в руках горіло. Думаю, міг би швидше і простіше рости кар'єрно, якби хто сказав куди „копати". Зате отримав цінний досвід, з яким тепер ділюся

Що робити?

Якщо цікаво — напишіть мені особисте повідомлення на фейсбук.

Я завжди проводжу попередній зідзвон до 30-ти хвилин, щоб зрозуміти чим саме я зможу допомогти і чи є між нами "хімія".

FAQ

Кому не підходить?

  • Якщо ви хочете, щоб вас "влаштували" на позицію. Я можу порекомендувати вас, але не гарантую що вас візьмуть.
  • Якщо ваша основна мета — заробити більше грошей.
  • Якщо ви не готові визнати, що потребує допомоги ззовні, щоб перейти на новий рівень.
    Деяким людям здається, що звернення за підтримкою зовні означає їх слабкість і вразливість. "Я просто зобов'язаний(а) з усім впоратися сам(а). Інакше як я можу називати себе дорослою людиною?". Істина ж у зворотному: визнання своєї обмеженості — це ознака зрілості людини. А переконання "Я все зможу сам" - ні що інше, як гординя розуму, що наївно привласнив собі атрибути Бога: всемогутність, всезнання і всюдисущість.

В чому різниця між форматами?

Мінус наставництва — це наявність порад. Цей формат дозволяє швидше досягати результатів, але, на відміну від коучингу і того ж менторингу, менше сприяє особистісному зростанню.
  • Наставник дає конкретні відповіді на питання, натомість ментор — це джерело досвіду і додатковий погляд на ситуацію. Це радник, і у виключних випадках — джерело рішень.
  • Ні ментор, ні наставник не вимагає результату і не мотивує, якщо ви не готові діяти. Якщо потрібно більше мотивації — то це в коучинг. Але перед ними можна бути підзвітним, й це додає дисциплінованості.
  • Якщо ви дуже заплуталися, вигоріли чи втомилися — то вам радше в короткострокову психотерапію чи коучинг.

Який формат підходить мені?

Напишіть мені, допоможу розібратися.

Це працює?

Дослідження і мій досвід доводять ефективність менторингу: люди, які мають ментора, продуктивніше працюють, частіше отримують підвищення та більш задоволені своєю роботою.

Виникли додаткові питання? З радістю відповім.