2 типи прокрастинації

Буває соромно зізнатися, що замітсь роботи займаєшся переглядом відео на ютубі. Навіть собі. Так, це — прокрастинація. А її прийнято прирінювати до ліні. А лінь заведено лікувати пігулкою: "Зберися, ганчірко!"

burnout-manual-meme

Пропоную разом розібратися, які види прокрастинації існують.

***

Фантомний дедлайн - це коли у вас немає термінових завдань та строків, що горять, але почуття тривоги, що вони є, не покидає ...

Слово «дедлайн» змушує вас сісти рівніше, зиркнути на годинник і зібратися з думками? Щоб зробити що завгодно, недостатньо мати навички, ресурси і бажання. Потрібен ще й дедлайн.

Складно уявити річку без кордонів, як і людини без дедлайну. Обмеження важливі для отримання результату, щоб запитати себе: "А що ж важливе настільки, щоб встигнути зробити?". Дедлайн потрібен не просто щоб відповісти на це питання, а щоб взагалі його поставити. Як і осмислення факту кінечності життя як головного дедлайну. Пріоритети важливі, тому що "встигнути все" == "встигнути нічого".

Проблеми починаються тоді, коли є:

  1. Є жорсткий зовнішній дедлайн: вплинути на нього не можна, але узгодженості з внутрішнім бажанням та ресурсами немає. Людина чи команда зовні ніби погоджуються, бо "виходу іншого немає", але психіка проти.
  2. Внутрішній примарний дедлайн, який як міраж в пустелі — постійно зсувається. І це заважає сфокусуватися, зробити роботу. Тому що людина чи команда сама собі його поставила, і сама ж переносить. Людина яка ставить дедлайн, і яка якого виконує — це дві різні людини. І якась з них проти.

Через це народжується 2 типи прокрастинації.

Тип 1. Дедлайнова прокрастинація

procrastination-deadline

Є конкретний термін, до якого потрібно задачу завершити. І його вкрай складно змінити. Зробити реліз продукту через пів року, здати проект через місяць, здати диплом через тиждень. Але я зараз я поп'ю чай, попланую, а потім все одно сяду за цю кляту задачу. Мало невизначеності, я знаю що там мене чекає. Неприємне чекає.

Чим ближче до дедлайну — ти більше все "горить".

До чого це призводить?

  1. Псую здоров'я через перенапруження, тому що доводиться бути надпродуктивним(ою) (а це наднапруження) в надкороткі строки.
  2. Ризик заваленого проекту
  3. Падіння самооцінки, недовіра до себе. Така модель поведінки, доречі, доволі стійка. Її складно змінювати, і з нею найчастіше мають справу:
  4. Наймані працівники чи команди які працюють в компаніях, де "план понад усе".
  5. Будь-які інші люди, на яких лежить відповідальність, від якої так просто не позбутися. Зобов'язання перед сім'єю і дітьми — забезпечувати матеріально, перед співробітниками — виплачувати зарплати, партнерам — виконувати контракти.

Тип 2. Безстрокова прокрастинація

procrastination-no-deadline

Дедлайну немає, можна поставити, а можна і скасувати. У завдання немає терміну, можна зробити коли душа забажає. Немає явно виражених негативних наслідків відкладання та, зазвичай, виконання розтягується надовго. Терміни переносяться, та й ентузіазму й віри в те що це таки вийде зробити з кожним днем все менше. Мотивація тане як льодовики на полюсах.

З цим типом найчастіше мають справу:

  • менеджери та спеціалісти, яких ніхто не контролює;
  • фрилансери, тому що самі визначають, коли брати нову роботу і які ставити терміни виконання;
  • люди, які мало працюють і отримують пасивний дохід;

Плюси в тому, що багато свободи, спонтанності та легкості. Але розплачуватися доводиться тим, що продукт або послуга так і не відправитися в подорож по світу, щоб побачити інших людей. Усередині виникає відчуття нереалізованості. Абрахам Маслоу, думаю, погодився б з таким формулюванням: "немає відчуття самоактуалізації", та ще й провина за це. Ніби сходив на річку, наловив риби, приніс додому, поклав у холодильник, але так і не приготував. Стухла.

***

Важливий момент: у різних сферах життя може бути різний тип прокрастинації.

Procrastination-balance

Наприклад, на роботі у людина частіше стикається з дедлайновою, коли багато завдань доводиться робити в останній момент, а в сфері сенсів (мрії, плани, особисті цілі) і тіла (тренування, турбота про тіло) — з безстроковою.

А в якійсь сфері, все ОК.

До речі. саме цю сферу найважче і найважливіше помічати. Бо є якщо певні явища мають однакову інтенсивність, то речі з негативним забарвленням (неприємну думки, емоції, чи стосунки) мають більший вплив на психологічний стан, ніж нейтральні та позитивні явища. ("ефект негативного упередження"). Сфери, де прокрастинація мінімальна "ховаються" від погляду, як гриби під листям. Зате мухомори не ховаються.

Чому так трапляєтья?

Ерік Берн, батько трансакційного аналізу, придумав геніальну і просту схему психіки людини. Вона складається з 3-х частин:

  1. Частина "Родитель", яка підтримує і нагадує про всіх "треба" і "повинен". Контролюючи або ж турботливий орган.
  2. Частина "Дитина". Якщо її пригнічувати, вона буде бунтувати або тікати. Це грайлива та творча частина, хоче створювати і насолоджуватися.
  3. Частина "Дорослий": про розсудливість та здоровий глузд. Той, хто мирить Батька і Дитини.

rvd-all

До речі, якщо ви знайомі з біологією, то вам буде цікаво знати, що Батько відповідає мозку ссавця, Дитина - мозку рептилії, а Дорослий - неокортексу

Жорсткі зовнішні дедлайни — продукт занадто сильної частини "Конртролюючий Родитель".

Якщо дедлайни ставить хтось інший: керівник, замовник, тощо — то це означає, що ця роль була йому делегована.

Прокрастинація що тут народжуєтсья — це продукт бунтівної дитини, якій, швидше за все, не вистачає свободи, відпочинку та задоволення.

rvd-parent

Люди, якими частіше рулить "Контролюючий Родитель" часто дуже працьовиті і на них легко можна покластица.

Якщо у людини домінує творча частина, Дитина, то він буде частише стикатися з безстроковою прокрастинацією. Це тоді, коли не вистачає Родителя, який би задав Дитині рамки.

rvd-child

Що робити?

Якщо дедлайнова прокрастинація — ставати до себе добрішим. Якщо безстрокова — ставати до себе строгішим.

Вправа. Випишіть на листок всі справи, які ви вже давно відкладаєте. Класифікуйте — де у вас дедлайнова, а де безстрокова? Розмістіть їх по 4-м сферам життя, таким чином побачите сфери, в яких ви прокрастинуєте і як саме. А тепер головна частина: випишіть всі справи, в яких у вас немає прокрастинації, які ви робите завжди вчасно. Не перед початком вправи поставити таймер на 15 хвилин і не відволікатися.