Старт 19 січня; перше заняття — відкрите (спробувати)

Це програма професіоналів, що мають в житті забагато стресу, і хотіли б зменшити його кількість, й для тих, хто хотів би додати в життя більше корисного стресу, щоб завдяки йому зростати.

Вона — логічне продовження дослідження well-being серед IT спеціалістів (late 2021)(pdf)

В результаті :

  • ви кардинально змінете своє ставлення до стресу
  • навчитеся розпізнавати свої справжні потреби та бажання й мобілізовувати енергію стресу для їх досягнення
  • станете більш енергійним(ою)
  • будете знаходити більше часу для важливого та менше прокрастинувати
  • позбавитися тенденції, що заважають ефективно справлятися зі стресом: конформізм, вихід за межі ресурсів, перфекціонізм, надмірна раціоналізація.
  • частіше перебувати в ресурсному та бадьорому стані
  • навчитеся краще розумтіи свої стани, змінювати їх за потреби та розуміти свої емоції
  • управлятися відкритими та взаємовигідними стосунками
  • проясните свої цінності та цілі

На курсі ви навчитеся справлятися з двома групами причин дистресу (некорисного стресу):

1) Організаційними. Навчитеся проясняти очікування, зони відповідальності, балансування права та обов'язки за допомогою правильної комунікації. Цьому блоку буде присвячено 20% уваги.

2) Персональними. навчитися прояснювати свої пріоритети, цінності, розуміти справжні потреби, ефективно відновлюватися, балансувати work-life. Вирішується через зміну глибинних переконань та поведінкових патернів. Цьому блоку буде присвячено 80% уваги.

На цій програмі ви не почуєте банальних порад які вже чули на корпоративних тренінгах.

Зате, у форматі тренінгу ви засвоїте навичку для розвитку резистентності, що складається з трьох кроків:
  1. Facing Down Reality. Спостереження та усвідомлення стресорів та своїх реакцій на них, виявлення найбільших.
  2. Search for Meaning. Аналіз стресору: звідкіля він взявся? Для чого він з'явився? На що важливе вказує? Яка за ним потреба стоїть? Яка когніція (автоматична думка) та емоція заважає задовольнити ?
  3. Improvisation. Реалізація плану та рефлексія

Хоч стрес і має негативне забарвлення, але насправді він нейтральний, — це всього лише відповідна реакція нервової системи на зовнішнє середовище. А коли нервова система перенавантажується, то виникає дистрес, тобто негативний стрес. Такий самий дистрес виникає й коли замало стимулів, це веде до зменшення мотивації до роботи чи хобі, стає менше бажань.

Вам підходить цей курс, якщо:

1) У вас забагато стресу. Всього забагато: подій, задач, проєктів, зустрічей, контактів і це вже виснажує, важко знайти час для себе. Хочеться додати в життя серотоніну.

2) У вас замало стресу. Стан "все норм", але хотілося б змін в кар'єрі, життя, більше цікавих подій та більш активного й бадьорого стану. Іноді є вільний час, і незрозуміло куди його подіти. Хочеться додати в життя адреналіну.

3) у вас і те і те по черзі.

За даними соціологічного дослідження Інституту Ґеллапа в якому взяло участь 125 000 респондентів, найчастіше або робота, або народження дитини породжують стрес. Але ці ж стресогенні обставини наповнюють сенсом життя опитуваних, а люди, в яких у житті мало хвилювань, зазвичай не надто щасливі. Тобто важливо мати оптимальний рівень стресу.

Забагато стресу — не ок. Замало — не ок. Оптимальна кількість — ок, і саме за цим варто йти. Це — корисний стрес, все інше — дистрес.

Філософія курсу побудована навколо ідеї про те, що стресу не варто уникати, а варто вчитися бачити в ньому можливості. Згідно з дослідженням, ця здібність значно покращує якість життя.

Програма

1. Стрес як можливість

Що таке стрес, види стресу, як розпізнавати потенційні стресові ситуації та сприймати їх додаткові можливості для розвитку, як зменшити час відновлення після стресової події. Короткі, середні та довгі хвилі стресу (тобто стрес який відбувається кожен день, кожен . Організаційний та персональний стрес. Вірне дозування стресу. Ефективний алгоритм вирішення особистісних задач: 5-тикрововою модель з позитивної кроскультурної психотерапії.

2. Вигорання та стресостійкість.

Вигорання — той випадок коли забагато стресу. Було чи зараз є. Причини, стадії, найефективніші способи превенції, як розпізнавати перші симптоми. Самодіагностика. Резистентність та життєстійкість. Теорія копінгів (способи справлятися зі стресом: ефективні та не дуже, які заняття для вас ресурсні, а які, навпаки, відбирають енергію: gainers/drainers/okayers).

4. Корисні звички та імунітет до змін

Як ставити чіткі кордони між роботою та життям й балансувати навантаження. Як не перепрацьовувати, вчасно зупинятися та перемикатися, щоб не прийти до точки коли вже забагато. Контекст та зміна контексту. Балансна модель Пізешкіана. Інвентаризація vs аналіз. Як знаходити час для фізичної активності, мотивацію вести здоровий спосіб життя: спорт, сон, харчування тощо. Імунітет до змін та спротив: знати ЩО робити, і власне ЗРОБИТИ — це різні речі, тому будемо говорити і те, як змінювати свою поведінку ефективно щоб зміни залишалися надовго. Вторинні вигоди. Ривок vs Антиривок. Модель Хофстеде.

5. Емоції та EQ

Страх стресу. Як розуміти краще свої емоції, бачити свої справжні потреби. Аутентичні vs рекетні емоції. Емпатія до інших та само-емпатія, внутрішній критик та автоматичні негативні думки. Когнітивно-поведінковий трикутник "Думки-дії-почуття". Ефективні способи повернення до ресурсного стану. Універсальні потреби та здібності. Парасимпатична та симпатична нервові системи. Еволюційна модель мотивації Пола Гілберта.

5. Мотивація та силі волі

Апатія та прокрастинація — це той випадок, коли стресу замало. Як не відкладати найважливіше в довгий ящик. Воля та сила волі, як "захотіти хотіти". Кар'єрні та життєві цілі. Цінності як драйвер змін. Розставлення пріоритетів. Сенс, види сенсу.

Програма може змінюватися

Ось декілька cases з якими можна приходити на курс:

  • Коли в кінця дня чи тижня бачиш кількість невиконаних справ, це дратує і обурює. Переносиш невиконані справи на наступний день\тиждень, знову не встигаєш, і знову обурюєшся. І думаєш, що витрачаєш свій час недостатньо ефективно, можна було б працювати краще.
  • Коли постійно відволікають, це не дає змогу якісно та швидко робити свої задачі. Відволікання дратують. Час від часу відбуваються непередбачувані ситуації, які руйнують плани та забирають час.
  • Коли особисті справи постійно відкладаються і до них ніколи не доходять руки, бо є робочі справи які їх витісняють. Робочі справи записуються, мають пріоритет та дедлайни, а особисті — ні
  • Коли часом працюєш і все ок, а бувають сильні провали в працездатності, коли задачі йдуть дуже повільно.
  • Коли помічаєш, що фізичний стан погіршився, а часу, щоб займатися собою немає. Починаєш займатися, кидаєш. Не вистачає дисципліни та сили волі.

Курс не потребує попередньої підготовки, доступний для сприйняття в кінці робочого дня

Курс розрахований на тих, хто працює, тому доступний для сприйняття в кінці робочого дня. Задача курсу щоб ви відновили ресурси, а не втомилися. Він не має стати для вас дистресом (некорисним стресом), має бути в міру цікавим, у міру складним.

***

Курс додатково буде розвивати інші компетенції, як:

  1. mindfulness: для тверезого, безоціночного сприйняття реальності
  2. problem solving: для ефективного вирішення проблемної ситуації
  3. find resource: для перезавантаження та відновлення сил
  4. observe emotions: для розпізнавання і проживання емоцій, навіть неприємних
  5. turn the mind: для дистанціювання від неефективних когнітивних установок та розширення картини світу
  6. radical acceptance: змінювати своє ставлення до тих подій, з якими нічого не можна вдіяти.

Головна мета — це використовувати стрес собі на користь, знаходити його оптимальний рівень. Це має покращити рівень добробуту та самопочуття, а цей критерій буде визначатися за допомогою опитувальника WHO-5, відповідно до якого висока оцінка означає, що респодент(ка) майже всі дні на тиждень відчуває себе бадьоро, спокійно, розслаблено, енергійно, прокидаються відпочившим(ою) та свіжим(ою), а життя наповнене цікавими подіями.

***

На курсі не буде поверхнової інформації, яку ви можете прочитати в популярних книгах чи пересічних статтях. Більшість інформації — це знання з професійної літератури, але роз'яснені простою і доступною мовою.

Формат

5 занять, по 3 години щотижня (останнє заняття — 2 години), в середу о 18:30

Перше заняття відкрите, тобто можна взяти участь лише в ньому. Воно коштує 15$, решта курсу (4 заняття) — 85$.

Для тих хто зареєструється до 16.01 перше заняття коштує 10$, а решта курсу 70$.

  • 19 січня, 18:30 (відкрите заняття)
  • 26 січня, 18:30
  • 2 лютого, 18:30
  • 8 лютого, 18:30
  • 15 лютого, 18:30

Група — до 10 людей (залишилося 6 місць на весь курс)

На групових заняттях:

  • теорія та дискусії
  • техніки на відпрацювання навичок
  • самодіагностика
  • ігрові симуляції для завантаження в тему
  • робота з кейсами

Мета тренінгу — досягнути результатів, тому практика близько 60-80%. Домашні завдання будуть невеликими та опціональними. Буде теоретичний матеріал. Простими словами.

>> Форма реєстрації <<

Важливі умови участі

Обов'язкова умова участі: перед початком тренінгу і по його завершенню вам потрібно буде заповнити 4 опитувальники: про добробут, працеголізм, вигорання, задоволеність життям. 10 хв на все. Для тих хто брав участь у дослідженні й залишав контакти — опитувальник потрібно буде заповнити лише по завершенню курсу. Це потрібно для дослідження

  • працюємо з увімкненою відеокамерою (обов'язкова умова)
  • вам потрібен буде доступ до Zoom, Telegram, Metro Retro
  • курс не підходить для пасивного перегляду. Записи зустрічей будуть надаватися за запитом.
  • робочі мови — українська та російська

Автор

Кожухаренко Коля, з 2014 року в IT (програміст, менеджер), з 2019 глибоко в темі психотерапії та розвитку людей.

Навчався в наступних проектах:

  • Школа Організаційного Коучингу (ШОК) (1 рік)
  • Екзистенційний коучинг та коучинг здоров'я (пів року)
  • Школа вивчення поведінки людини Habitus
  • Базовий курс з позитивної психотерапії (1 рік)
  • Гештальті психотерапія (1-а ступінь)
  • Магістр психології (в процесії) Зауважу, що цей тренінг — частина моєї дипломної роботи з психології. Так би мовити, експеримент.

Методологія

Курс побудований на основі розробок видатних практиків та науковців:

  • Марша Лінехан — діалектична-поведінкова терапія (3-я хвиля когнітивно-поведінкової терапії)
  • Носсрат Пезешкіан — позитивна кроскультурна психотерапія
  • Іван Кирилов — стрес-серфінг
  • Пола Гілберт — еволюційна модель мотивації
  • гештальт,  психоаналізу й КПТ.

Тренінг, по суті своїй, концентрація того що я інтенсивно вивчав останні 3 роки в темі вертикального розвитку людей, психології та психотерапії.

***

Залишилися питання?

З радістю відповім, пишіть в телеграм

*До речі, підписуйтеся на телеграм канал , там публікую корисні штуки з mental health